Felnőni az élmezőnyhöz – akár dobogós is lehet a Mecsek Rallyen ifj. Ranga László

Akár dobogós is lehet a Mecsek Rallyen. Az idei évben tért vissza az ORB-be, egy sokszoros bajnok navigátorral és egy csapatban a testvérével. Ranga Lacit az idei szezonjáról kérdeztük és arról, hogy készül a hazai futamára az 51. Mecsek Rallye-ra.  img_2404-1 A magyar Bajnokságban a szabályok által megengedett legfrissebb technikával versenyez a Ranga László - Tóth Imre kettős az idei évben. Milyen célokkal indultatok neki a szezonnak?
  • Mivel nekem sok év kimaradt az OB-n, sok az újdonság, az autó, a navigátor, pluszba még a pályák is kicserélődtek az évek során, úgyhogy az volt a cél, hogy minél több tapasztalatot szerezzünk és fokozatosan gyorsuljunk. Az a legnagyobb hátrányom az idén, az ismeretlen pályák.
Hogy alakult az idei évetek?
  • Eddig nagyon jól alakult. Karcmentesek az autók, nekünk műszaki problémánk se volt, tökéletesen muzsikált, hála Topp Zoliéknak, néha már tudtunk jó időket menni, gyorsan autózni, ennek tükrében nagyon várjuk a Mecsek Rallyet, hazai pályán próbálunk kicsit még gyorsabban menni. Fehérváron kicsit gyengébben mentünk, Szombathelyen már jobban ment, gyűjtöttük a kilométereket, kezdünk hozzászokni a Skodához
img_2640ilyen egy többszörös bajnok navigátorral versenyezni?
  • Imi vérprofi, rengeteg szezont tud maga mögött, az egyetlen olyan navigátor, aki a Janikával és Turi Tomival is versenyzett együtt, nagyon sok tapasztalatot szerzett. Nagyon jó dolgokat mond, csak én a tapasztalatlanságomból kifolyólag nem merem mindig elhinni, aztán utóbb mindig bebizonyosodik, hogy igaza van. Ő egyébként bátrabban menne, de türelmes velem, mert még sok tapasztalatra van szükségem, az autóval és a pályákkal kapcsolatban is, hogy igazán oda érjünk a mezőny elejébe és a dobogóért harcolhassunk.
Az R5-ös Fabiától azt kaptátok, amit vártatok?
  • Az a baj, hogy kicsit könnyelműen álltam az évnek, azt hittem könnyebb lesz, aztán a nyakunkba kaptunk 14-15 R5-öst, és iszonyú gyorsan megy az eleje, nagyon kell nyomni a gázt, hogy a TOP 10-be kerülhessünk, ráadásul a mezőny többi tagja is sokat gyorsult a tavalyi évhez képest.
Mennyire várjátok a Mecsek Rallyet?
  • Én személy szerint ezt vártam egész évben, végre hazai verseny, zömében ismert pályákon, ezért, nagyobb önbizalommal állunk neki a versenynek. A cél az, hogy tartsuk a lépést az első 2-3 párossal. Árpádtető a kedvenc pályám, illetve az orfűi hosszú gyors, bár a Pécsvárad is tetszik, de az összetettebb és veszélyesebb, ezért első nap kéne lőtávolban maradni a többiekhez képest és másnap megpróbálni még rátenni egy lapáttal. Bízom benne, hogy száraz időnk lesz, mert vízen féltem az autót és amúgy sincs túl nagy tapasztalatom esős körülmények között a Fábiával.
A csapaton belül nagy a rivalizálás közted és a testvéred között?
  • Nincs rivalizálás, Peti nagyon inspirál. Idén jobb eredményeket ér el, előrébb tartanak, mint mi, jobban feszegeti a határokat, mint én. Ez jó, mert csapaton belül húz minket, a veszprémi győzelmének is nagyon örültünk, a cél az, hogy idővel mi is dobogóra álljunk.
(fotó: Bocsárdi Albert)
Mecsek Rallye - szponzorok Mecsek Rallye - szponzorok
Új Ház Centrum Léta-Ker