Sok barátom lett a versenyzés kapcsán, sokat jártam versenyen kívül is Pécsre…

Kettős jubileumot ünnepelt az 50. Új Ház Centrum Létaker Mecsek Rallyen a Spitzmüller – Béres kettős. A pilótának, Spitzmüller Csabának ez a 30. szezonja a mecseki ralipályákon. Milyen érzés volt ilyen jó eredményt elérni a Mecsek Rallyen?
  • 1986-ban indultam először a Mecsek Rallyen, rendkívül szeretek itt versenyezni, nagyon közel áll a szívemhez. Nagyon kedvesek az emberek, tetszik Pécs belvárosa, a város hangulata. Három évtized után azért azt elmondhatom, hogy a régi versenyeknek egészen más volt a hangulata: inkább hobbinak tekintettük, volt, hogy egy hétre is lejöttünk Pécsre, többet jártunk a városban, nézelődtünk, nagyon sok barátom lett a versenyzés kapcsán, sokat jártam le versenyen kívül is.
004_cel_0063 Hogy befolyásolja a Magyar Országos Ralibajnokság abszolút sorrendjét?
  • Mindenképp befolyásolja, ez a 6. hely egyébként nem egy rossz pozíció, de a 4. helyen kellett volna végeznünk. Sajnos problémáink adódtak a verseny során, az első gyorson korai rajt miatt kaptunk 10 másodperc büntetést, aztán a Zobákpusztai gyorson volt egy technikai csúszás, több mint 50 percet álltunk, kihűlt a gumi, a fék. De a legnagyobb gond az volt, hogy a lengéscsillapító annyira ledermedt, hogy a vibráció miatt annyira rázott az autó, hogy a lámpa felfogató füle eltört, elállítódtak a lámpák, 20 másodpercet vesztettünk az előző körhöz képest, sok helyezést csúsztunk emiatt.
004_cel_0170 Még egy különleges élmény tette feledhetetlenné az 50. Mecsek Rallyet számukra.
  • Amikor megérkeztünk a Széchenyi térre a célceremóniára, eléggé feltorlódott a mezőny és elmentünk megnézni a Mecsek Rallye kiállítást. Régi trófeák, fotók idézték fel a régi szép időket, nagyon pozitív élmény volt számomra, hiszen 30 éve rovom ezeket a pályákat. Épp arról beszélgettünk a navigátorommal, hogy ő 1985-ben egy másik sráccal egy Trabanttal indult itt, de már nem emlékezett, hogy pontosan milyen is volt az autó. És akkor ott a kiállításon a kivetítőn egyszercsak megjelentek 1985-ből ezzel a Trabanttal… akkor arra gondoltam, hogy ilyen nincs…
004_gy10_0931 Spitzmüller Csaba azt mondja, valamennyi gyorsasági szakaszt nagyon szereti, de a kezdő pilóták miatt egy kicsit változtatna. Úgy látja, nagy problémát jelent, hogy a magyar mezőny nem egészen nőtt fel ezekhez a pályákhoz, különösen azok, akik nem régóta, vagy nem sokat versenyeztek. Rájuk való tekintettel szerencsésebb lenne az éjszakai gyorsaságikat is nappal bonyolítani. Amúgy is rengeteg vad van, kerülgetik a szarvasokat, ez egy kicsit istenkísértés…  
Mecsek Rallye - szponzorok Mecsek Rallye - szponzorok
Új Ház Centrum Léta-Ker