Édesapja emléke előtt is tisztelgett – Ranga Péter és Szőke Tamás kettőse nyerte a Veszprém ralit

veszprem_2017_szombat_mgr_images_011  Törés, defekt, technikai problémák - első abszolút futamgyőzelmét aratta a Ranga Péter – Szőke Tamás kettős a Veszprém ralin. A győzelem értékét tovább növeli, hogy elképesztő nehézségekkel néztek szembe, de a tökéletes csapatmunka és profizmus meghozta a várva várt eredményt. Szívmelengető pillanat volt, amikor a Ranga fiúk édesapjának egykori navigátora, Büki Ernő adta át a trófeát. Ranga László a Veszprém-rali kezdőnapján, pénteken lett volna hatvanéves. Nagyon „hegyezték” magukat erre a futamra, hiszen itt már többször jártak, ezért csalódás volt, hogy csupa ismeretlen pálya várta őket. Az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy az autó előzőleg a lengyel futamon ment és ott összetörték – meséli Ranga Péter.
  • Topp Zoliéknak két napjuk volt, hogy újraépítsék, átdekorozzák, csütörtökre, a hivatalos tesztre értek fel. Nagy köszönet a szerelő srácoknak is, nekik is ajánlom ezt a győzelmet, Lacival mi is beálltunk segíteni, volt, aki két éjszakát nem aludt! Aztán a pályabejáráson kétszer cserbenhagyott a tréning-autó, a kvalifikáción csak egy kört tudtunk menni a versenyautóval technikai problémák miatt. Szóval a rajtra totál elfáradtunk, az első gyorsasági végén defektet kaptunk, amivel másodikként fordultunk a Herczig előtt.
img_5940-kicsi A Ranga-Szőke páros első nap az élen fordult Benik Balázsékkal, így másnap ők rajtoltak az első pozícióban, ami elég nagy hátrány az apró kavicsos-murvás részeken, hiszen minél hátrább megy valaki, annál jobb a tapadás, ennek itták a levét. Benik Balázsékra fókuszáltak, akikkel szoros, tiszta, sportszerű küzdelmet vívtak, a nagy adok-kapokban 7,4 másodperccel nyertek végül.
  • Külön öröm, hogy apa 60 éves lett volna pénteken, pont az évforduló kapcsán nyertük az első bajnoki címet, örök emlék marad ez a hétvége így.
Szőke Tamás tavaly a Baranya Kupán ült először Peti mellett, idén februárban döntött úgy, hogy vele folytatja. Korábban olyan nagy nevek mellett ült, mint ifj. Tóth János, Kazár Miklós, Spitzmüller Csaba, – ekkora nevekkel való versenyzés magasra tette a lécet.
  • Nagyon kevés olyan pilóta van ma Magyarországon, aki mellé szívesen beülnék, Péter megfelelt a kritériumoknak. A korábbi pilóták után újabb nagy cápa nevet választottam, kockázat is volt benne, ezt vállaltam, megpróbálom ezt a karriert támogatni azzal a tudással, amit a többiektől kaptam. Mi négyen vagyunk egy csapat, Laci mellett is nagyon komoly navigátor ül, így borzasztóan sokat tanulunk, a pilóták egymástól, mi navigátorok szintén egymástól, megosztjuk a tapasztalatokat, együtt tréningezünk, megbeszéljük a stratégiát, csapat, sőt család vagyunk.
veszprem_2017_szombat_mgr_images_017 Topp Zoltán szerint a mostani győzelem egy tudatos építkezés eredménye:
  • Peti és a csapat évek óta együtt dolgozik azon, hogy jó eredményt érjen el, elég tehetséges és elég elszánt. Ez egy hosszú folyamat, lépésről lépésre haladunk, éppúgy, mint annak idején az édesapjával, mindig jobb autóval. Peti mithfarerként kezdte, aztán sprint bajnokságokban indult, mindig nagyobb versenyekben, egyre jobb autókkal, végigjárta a szamárlétrát, hogy megfontolt és jó versenyző váljon belőle, nem a győzelem, a tanulás volt a fontos. Azt gondolom, hogy a Skodával bajnokságot lehet nyerni.
Valamennyien úgy gondolják, hogy most nem szabad elszállni, alázatosnak kell lenni, ebből a győzelemből meg kell tanulni, hogy lehet futamot nyerni. Nagyon várják a Mecsek Rallyet, szeretnének a lehető legjobban szerepelni. Jelenleg a negyedik helyen állnak, de ha két verseny jól sikerül, elérhetővé válik a harmadik hely. Most ezért dolgoznak. Veszprém rali végeredmény:
  1. Ranga Péter és Szőke Tamás (Skoda Fabia R5) 1:02:15.9 óra 2. Benik Balázs és Rácz Bence (Skoda Fabia R5) 1:02:23.3 3. Vincze Ferenc és Bazsó Attila (Skoda Fabia R5) 1:03:03.8
Fotó: Bocsárdi Albert, Makai Gergő
Mecsek Rallye - szponzorok Mecsek Rallye - szponzorok
Új Ház Centrum Léta-Ker